Warframe İnceleme

17 Kasım 2013 Pazar Unknown 0 yorum
Digital Extremes tarafından Play Station 4 ve Microsoft Windows için yapılmış Warframe, TPS olarak co-op mantığında free to play bir oyun olarak oyuncularıyla buluştu. Oyun open-beta’da olmasına rağmen içeriği en bol oyunlardan biri olarak karşımıza çıktı. Gerek sınıf çeşitleri, gerek haritalar, gerek görevler olsun, open-betada bile tamamlanmış bir oyun zevki vermekte. Oyun Evolution Engine motoruyla yapılmış ve şuan Steam üzerinden indirilip oynanabiliyor. Ancak oyun hesabı için Warframe’in kendi sayfasından üye olmanız gerekli. Steam sadece dağıtıcı rolünü üstlenmiş.  OyundaTenno olarak adlandırılan yüzlerce yıllık uykularından uyanmış, çok eski ve güçlü savaşçıları kontrol ediyoruz. Uyandıktan sonra Tennolar kendilerini Grineer adı verilen askerleştirilmiş klon-insanlar,Corpus isimli bir mega-şirket ve Infested adı verilen Tecnosit bir virüs tarafından ele geçirilmiş kurbanlar arasında yapılan bir savaşın içinde bulurlar.
wf2
Önceden belirttiğim gibi oyun TPS yani Third-Person Shooter (Üçüncü Şahıs Nişancı) özelliğinde.  Oyuncular basit hareketlerin yanı sıra duvarlarda koşabilme, takla atma, kayma gibi yeteneklere de sahip. Oyunun haritaları ise kontrol panellerini hackleme, gizli geçitleri bulma gibi çeşitli eylemlere izin verilerek zenginleştirilmiş. Çoğu zaman düşman askerleri odalara geçişinizi engellemek için kapıları kitleyebiliyor ve bunu düzeltmek için kontrol panellerini hacklemek ve kapıları açmak zorunda kalabiliyorsunuz. “Hack” mantığıysa belli bir şekli size karışık bir şekilde vererek, parçaları sağa yada sola çevirip tamamlamanızı isteyen bulmacalar halinde. Oyunda düşmanları öldürerek yada belli dolapları açarak, konteynırları kırarak can,enerji,deneyim puanı,kalkan,para ve cephane bulabilirsiniz. Oyunda 3 farklı silahımız var. Ana silah otomatik yada pompalı tüfek, ikincil silahımız genellikle tabanca ve üçüncü silah olarak da genel olarak bir kılıca sahibiz. Oyundaki seviyemize göre de yeni silahlar elde edebiliyoruz.
Oyundaki seviye mantığı 2 farklı şekilde… Karakterin kendi seviyesi ve hesabın kendi seviyesi olarak ayrılmış. Warframe’in son seviyesi 30, hesap seviyesi ise 10. Herşey genelde marketden alınabilen ve şansla çıkan “yapım planları” üzerine kurulu olduğundan  hesap seviyesi bu planları açmak için toparlamanız gereken puanı “Hesap Puanı” olarak adlandırmışlar. Karakterin puanı ise yeni haritalara ve daha sonra anlatıcağım “Modlara” erişebilmek için gereken bir şey. Oyunda oynacağınız karakteri de kendiniz yapım planları ile alabildiğiniz için, her karaktere yeniden seviye kasma olayı söz konusu. Daha açık anlatmak gerekirse, oyun size başta 3 farklı Tenno’dan bir tanesini seçtiriyor. Bunlarla seviye ve yapım malzemeleri toplayıp, eğer elinizde yapım planlarınız var ise yeni bir Tenno oluşturabiliyorsunuz. İstediğiniz zaman ise bu Tenno’yu Giy/Çıkar özelliği ile değiştirip oynayabiliyorsunuz. Belirtmekte fayda olan bir diğer nokta ise oyunda ölme olayı, önce yere düşersiniz yaklaşık 15 saniye boyunca bir arkadaşınızın sizi tedavi etmesini beklersiniz. Eğer etrafta sizi tedavi eden kimse yoksa ölürsünüz. Kötü yanı, günda sadece 4 kere Revive seçeneğini kullanabiliyor olmanız. Revive seçenceğini kullanırsanız haritaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Tabi eğer Revive yoksa, yapacağınız birşeyde yok. Oyundaki “Platinum” yani sitesinden satın alabileceğiniz oyun kredisi.
Karakterinizi açtıktan sonra sizi oyunu anlamak için bir teste tabi tutuyor. Burda bazı hologramlar ile düşmanlarınıza karşı yapmanızı istediği komutları uygulamanızı istiyor. Silah değiş, ateş et, kılıcı şarjlayıp vur vs. vs. ( Bu arada size çok büyük bir ip ucu, silah “F” ile değişiyor. Kimisi 15 dakika arayıp bulamıyor :) ) Bu ufak testten sonra gerçek düşmanlar sizin varlığınızı farkediyor ve peşinize düşüyor. Sevgili data sağlayıcı yardımcımız “Lotus” size yardımcı olup, oradan çıkmanızı sağlıyor. Daha sonra ise oynamak istediğiniz 3 farklı Tenno’dan birini seçmenizi istiyor. Loki,Excalibur ve Mag isimli üç farklı Warframe’den birini seçip oyuna başlıyoruz. Kısaca Warframelerin özelliklerine değinelim…
TENNO :
Bu kavram oyundaki tüm Warframelere verilmiş ortak isim. Güncel olarak 15 farklı Warframe’e sahibiz. Bunları ise;
Oyun başında elde edilebilen Warframeler;

Excalibur :
  Oyuna yeni başlayan oyuncular için dengeli bir seçenektir.
Yetenekleri -
  • Slash Dash : İleri doğru atılarak, önüne çıkan tüm düşmanları keser.
  • Radial Blind : Bir ışık patlaması yollayarak düşmanlarını kör eder.
  • Super Jump : Seviyesine göre daha fazla havaya zıplamayı sağlar.
  • Radial Javelin: Etraftaki düşmanlara mızraklar fırlatıp büyük hasar verir ve onları duvara sabitler.
Loki : Kırılgan ama hızlı bir Warframedir. Genellikle kaçma ve dikkat dağıtma üzerine yoğunlaşılmıştır.
Yetenekleri -
  • Decoy : Baktığınız yönde kendi hologramını bırakarak düşmanların ona saldırmasını sağlar.
  • Invisibilty: Belli bir süre boyunca görünmez olur.
  • Switch Teleport : Hedefi ile kendi yerini değiştirir.
  • Radial Disarm : Alanca bir dalga yollayıp, düşmanların silahlarını bozar ve onları yakın dövüşe zorlar.
Mag : Destek birimi olarak adlandırabileceğiniz, zindanlarda çok kullanışlı bir Warframedir. Kalkan gücü yüksektir.
Yetenekleri -
  • Pull : Düşmanı yanınıza çeker ve sersemletir.
  • Shield Polarize :  Hedefinizdeki düşmansa kalkanı silen, dost ise kalkanı arttıran bir yetenektir.
  • Bullet Attractor : Hedefin çevresine manyetik bir alan açar, sıkılan tüm mermileri bu balonun içindeki hedefe yönlendirir. (Boss Destroyer)
  • Crush : Bir alan içerisindeki düşmanların kemiklerini manyetik bir güçle etkiler, onları sersemletir ve hasar verir.
Yapım planlarıyla oluşturulabilen Warframeler;
-Ash, Banshe, Nekros, Ember, Frost, Nova, Nyx, Rhino, Syrn, Vauban, Trinity, Volt
Bütün karakterleri yetenekleriyle beraber anlatmak hem beni yorar, hem sizi sıkar… Bu yüzden sadece başlangıç karakterlerini anlattım.
Karakterimiz seçtikten sonra ise bizi Güneş Sistemi’ndeki görevler bekliyor. Buradaki her bir gezegende belirli noktalarda görevlerimiz var. On farklı görev seçeneği bulunmakta.
Suikast - Amaç düşman bossunu öldürmek. Her gezegende bir tane bulunmakta. Bosslardan ise genellikle Warframe yapım planları düşmekte. Buraları tekrarlı olarak yapıp yeni Warframe yapabilmeniz mümkün.
Savunma - Belli bir noktayı gelen düşman akınlarından korumak üzerine kurulu görev. Her 5 düşman akınında rastgele bir mod, void anahtarı veya yapım planı çıkar. Buna göre isterseniz seçebilir veya savaşıp bir 5 akın sonrasına şansınızı deneyebilirsiniz.
Hayatta Kalma - Düşman ordusuna karşı canlı kalmak için hayat-destek çantalarını toplayıp belli noktalarda gönderilen ünitelere bu çantalar yerleştirilip oksijen dengesini korumak üzerine kurulu bir görev.
Ele geçirme - Amaç haritadaki VIP hedefi yakalayıp ele geçirmek.
Kurtarma - Amaç bölgenin içindeki esiri bulup kurtarmak.
Aldatma - Başlangıçda verilen veri diskindeki bilgiyi düşman bilgi paneline yüklemek ve kaçmakla ilgili bir görev.
Spy - Düşman bilgisayarlarına veri-diski yerleştirilip bilgi çalma ve bu bilgiyle birlikte kaçabilme üzerine kurulu bir görevidr.
Sabotaj - Amaç düşman enerji jeneratörünü yok etmek.
İmha - Amaç bölgedeki tüm düşmanları yok etmek.
Ayrıca yapım planlarıyla üretrilebilen Orokin Derelict Anahtarları ve  şansla çıkabilen Void Anahtarları ile farklı ve bol kazançlı görevlerde yapabilirsiniz. Görevlerin yine mantığı yukarıdaki anlattığım şekildedir, ancak çıkacak eşyalar ve gelecek yaratıklar daha farklı silahlarla donatılmıştır. Görevler hakkındaki son iki şey ise, Alert olarak gelen ve haritaların içindeki noktalarda ünlem işareti olarak görünen fazladan para veya eşya veren görevler. Diğeri ise her bitirdiğiniz gezegende çıkan, kurukafa şeklinde görünen Nightmare görevler. Nightmare görevlerde çeşitli engeller ile görevinizi tamamlamak zorundasınız. Sürekli azalan hayat puanı, sıfır kalkan, sürekli azalan enerji ve az yerçekimi (çok sinir bozucu olabiliyor) gibi…
Oyunda şansla çıkabilen ve Warframe’inizin can damarı olan Modlar ise önemli bir nokta. Bu modlar Warframe’inizin aktif ve pasif yetenekleri olarak kullanılır. Karakterinizin ve modlarınızın ayarlamalarını Arsenal (Cephanelik) seçeneceğinden ayarlayabilirsiniz. Modlarınızı yükseltme(upgrade) seçeneğinden görebilir ve Mods bölümünde birleştirip seviyesini arttırabilirsiniz. Bu Modlar sadece warframe için değil tabiki. Savaşda yardımcınız olacak olan ve marketten yapım planlarını alıp yapabileceğiniz Sentineller ve silahları, sizin kullandığınız silahlar ve Aura olarak her biri farklı gruplanmış Modlar bulunmakta.
Oyunda dikkat edeceğiniz başka bir nokta ise, her boss öldürdükten sonra 30 ve 70 level haritaları arasında şansla gelebilecek olan “STALKER”. Rastgele bir zamanda başta sizinle konuşarak, daha sonra değişik efektler ile size geleceğini belli eder. Genellikle haritanın seviyesine göre gelir. Karma bir sınıftır. Öldürdüğünüzde şansla yapım planı veya mod bırakır. Tabi işin en güzel yanı tek bir kişi için gelir ve eğer onu öldürürse gider. Tabi belli bir zamanda öldüremezseniz de gider. Dikkat edilecek unsur ise, eğer geldiğini görmezseniz ” OHA LAN TEK YEDİM N’OLUYO ?! ” diye ekrana boş boş bakabilirsiniz. Excalibur’un Slash Dash’ini kullanabiliyor, görünmez olabiliyor, hasarı yüksek olan yay ve kunai kullanıyor.
Kafadaki en büyük soru ise ya “PVP ?
Oyunda Pvp mevcut. Ancak Open-Beta olduğundan pek fazla denge unsuru yok. Çoğu karakter sizi 3 saniye içinde öldürebiliyor. Tabi aynı şekilde eğer tam ekipman girerseniz sizde yapabilirsiniz. Pek fazla denge unsuru olmadığı için çoğu insan uzak duruyor o ayrı. Open-Beta’dan sonra düzeleceğini umuyoruz :)
Oyunun linkleri ;

0 yorum:

Son Önizlemeleri

Recent Post